Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Személyes élmények és tanácsok, avagy miért nem para a nyelvvizsga
Friesenhahn Melinda írása

A tenyered izzad…a lábad idegesen dobol a padlón. A teremben nem hallatszik más, csak a tollak sercegése, a falióra ketyegése és a felügyelő tanár unott krákogása. Tekintetedet mereven az előtted ülő tarkójára szegezed, miközben minden porcikádat átjárja a vágy, hogy benézhess egy kis ablakon a fejébe és kiolvashasd belőle a helyes megoldásokat. Ismerős az érzés?

Végre rászánod magad, hogy megpróbáld értelmezni a szöveget, de amikor lenézel a lapodra, észreveszed, hogy az angol nyelvvizsga helyett véletlenül a kínaira ültél be, az ajtót pedig hatalmas trollok őrzik, akik csak akkor engednek ki, ha eléred a bűvös 60%-ot!

Várjunk csak…ez nem lehet a valóság, hiszen a nyelvvizsga nem egy rémálom!

De akkor mit tehetsz, hogy elkerüld a vizsgától való szorongást és a szokásos „nem fogom érteni a kérdést” dilemmát? Íme néhány indok, hogy miért nem érdemes félni a nyelvvizsgától, valamit egy adag jótanács, hogyan válj magabiztosabbá a nagy pillanatban, és nyűgözd le a vizsgabiztost a szószátyárok császáraként.

  1. Filmezésre fel!

Mi lehetne jobb kikapcsolódás a nyelvvizsga előestéjén, mint egy jó film? De csakis a vizsga nyelvén! Ha az adott idegen nyelven nézed a kedvenc filmedet vagy sorozatodat, az agyad úgy fog ráhangolódni, hogy közben észre sem veszed! A legjobb, ha már korábban, a teljes felkészülési időszak alatt is idegen nyelven nézel mindent, és lehetőség szerint a magyar feliratot is eredeti nyelvűre cseréled. Ebbe akár a családodat, barátaidat is bevonhatod; senkinek nem árt egy kis szórakoztató nyelvtanulás! Sőt mi több, azt is észre fogod venni, hogy néhány műsor eredeti nyelven nyer igazán értelmet az elhangzó poénok, szófordulatok miatt.

  1. Gyakorlat teszi

Beszélni, beszélni, beszélni! Ha az internetezéssel töltött idődből naponta csak néhány percet áldozol arra, hogy valaki olyannal beszélgetsz, akinek az anyanyelvéből fogsz nyelvvizsgázni, már az is hatalmas lépés! Számtalan közösségi oldal kínál erre lehetőséget, akár online játék formájában is. Még az is lehet, hogy életre szóló barátságokat kötsz! A nyelvet az osztálytermen kívüli használata egészen más megvilágításba helyezi, hiszen így válik kötelező tantárgyból valódi, gyakorlati értékkel rendelkező tudássá.

Emellett természetesen az is elengedhetetlen, hogy részletesen átnézd a tematikát, kitöltsd az összes elérhető korábbi feladatlapot, és elő tudj rukkolni egy frappáns levéllel vagy fogalmazással minden létező témában. Ne pazarold azonban az időd a szóbeli témák szó szerinti kidolgozásával, megtanulásával. Nincs is annál rosszabb, mint amikor valaki egy betanult szöveget szaval monoton, miközben zavarában a mondatok szerkezete szempontjából elengedhetetlen szavakat hagy ki. Készíts inkább vázlatot a legfontosabb szókinccsel, amelyet aztán saját szavaiddal formálj összefüggő szöveggé.

  1. Relax

Ne görcsölj rá! Ez csak egy kis beszélgetés, nem anatómia zh. Ha itt vagy, az azt jelenti, hogy sokat gyakoroltál, ráéreztél a nyelvtanra és tudsz az adott nyelven kommunikálni. Senki nem várja tőled, hogy fordíts vissza angolra egy szonettet Shakespeare-től, csupán annyit, hogy logikusan, jól átgondolva, helyesen válaszold meg a kérdéseket. Ha valamilyen szerkezetben nem vagy biztos, inkább ne használd; sokkal meggyőzőbb egy egyszerű, de helyes nyelvtannal elmondott vagy leírt mondat, mint egy gyenge próbálkozás egy bonyolult, nyelvi szintet meghaladó szerkezetre. Az írásbelin először a biztosra menj, majd a megérzéseidre hallgatva töltsd ki a maradékot. A túlgondolt, kétségbeesett átfirkálások alól legtöbbször a helyes megoldás kandikál ki, de ekkor a javítótanár már nem tehet semmit.

  1. A génmanipulációs eljárásokról röviden

A felháborodott nyelvvizsgázók egyik kedvenc mondata, hogy „erről még magyarul se tudok beszélni!”. A szóbeli témakörök között valóban feltűnnek néha olyan hajmeresztő kérdések, amelyek szakszerű megválaszolásához legalább biokémikusi végzettségre lenne szükség. A vizsgáztatók azonban nem a tárgyi tudásodra kíváncsiak, hanem a nyelvtudásodra! Beszélj bármiről bátran, ami egy kicsit is kapcsolódik a témához. Idézz fel egy gyermekkori sztorit, mesélj a képzeletbeli nénikédről, vagy bármiről, ami csak eszedbe jut. A nyelvvizsgán az lehetsz, aki akarsz, senki nem fog utána nézni, van-e egy Lali nevű papagájod, aki mókás táncot lejt, mikor Justin Biebert hallgat. Engedd szabadjára a kreativitásod, és hazudj, ha tudsz!

  1. Légy te a főnök

„Na de mi lesz, ha nem értem a kérdést?” Ne ess pánikba! Az írásbelin minden kikövetkeztethető a szövegkörnyezetből. Gondolj úgy a szövegre, mint egy puzzle darabkáira, amelyek közül hiányzik néhány. A végén így is összeállhat! A szóbelin pedig nem az a vizsgáztatók célja, hogy ne értsd, amit mondanak. Tanulj be néhány illedelmes szószerkezetet, amelyekkel megkérheted a kérdezőt, hogy ismételje meg, vagy fogalmazza át a kérdést! Nincs olyan vizsgabiztos, aki ennek ne tenne eleget. Ha még ezek után se jut eszedbe semmi, nyugodtan tereld a témát egy kicsit, csak arra figyelj, hogy világos legyen: érted miről van szó, csak másfelől közelíted meg a kérdést. Ha magabiztosan, jó nyelvtannal tudsz beszélni, szinte mindegy, mit mondasz!

Sok sikert! 

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása