Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Diákok a diákmunkáról
Kovács Adél írása

Aki tanulóként munkát szeretne vállalni, szinte bármikor megteheti, mert álláslehetőség van bőven. A diákmunka továbbra is virágkorát éli, hiszen tavaly a legalacsonyabb órabér 604 Ft volt, ez idén 639 Ft-ra nőtt. Így egyre több fiatal kóstol bele a felnőttek világába, gyakorolva ezzel a felelősség és kötelességtudatot. Rengeteg tapasztalatot szereznek, amiket hasznosítani tudnak a pályaválasztás és a jövőbeli munkáik során. De mi a helyzet például a pihenéssel és szórakozással? Megéri munkát vállalunk? Ezekről kérdeztem diákokat.

 

Megkérdeztem 8 ismerősömet, fiút és lányt is (17 évesek), akik dolgoztak a nyár folyamán.

  • Legtöbbjük fizikai munkát végzett, amit kapcsolatok során szereztek, vagy iskolaszövetkezeten keresztül.
  • A kérdésre, miszerint megérte-e nekik a munka, a munkaidő és a bér együttvéve, mindannyian igennel válaszoltak. A diákoknak fontos volt, hogy ez a 3 tényező kiegyensúlyozva legyen.
  • Kérdeztem tőlük, hogy tudtak-e mellette pihenni és kikapcsolódni. Volt, aki azt válaszolta, hogy keveset, volt, aki azt, hogy még jobban is esett neki a pihenés. Mindenki igyekezett olyan munkát választani, melynek során ők maguk osztják be munkaidejüket.
  • A fizetést volt, aki inkább elrakta, olyan is, aki elköltötte, és olyan is, aki azt mondta neki nem a pénzről szólt. A diákok közül 8-ból 5-en egy konkrét dologra gyűjtöttek.
  • Mindannyian szeretnének továbbra is munkát vállalni, de csak alkalmit. Hasznos tapasztalatokat szereztek és sokkal több pozitív élmény érte őket, mint negatív. Aki elégedetlen volt a munkájával kapcsolatban, egy héten belül ott is hagyta, és talált olyat, amiről csak jót tud mondani. Szerencsére a legtöbben csak a pozitívan emlékeznek vissza. Egyikük azt mondta, hogy azért volt jó, mert így rájött milyen fontos tanulni, amíg tud.
  • A munkakörnyezetről is beszéltem velük, akik úgy érezték, hogy a főnökük, illetve akik feleltek értük kedvesek voltak és segítőkészek, azoknak még nagyobb volt a munkakedve és zömével ők tervezik, hogy dolgoznának ugyanott, vagy hasonló helyen. Az általam megkérdezettek többsége így gondolta.

 

Mivel 2016-tól csak az 50 óra közösségi szolgálatot teljesítők érettségizhetnek, felmerült az egyikükben, hogy a munkáért kaphatna-e elszámolható órákat. Egy hivatalban dolgozott, ahol azt mondták, hogy fizetést és szolgálati órákat egyszerre nem kaphat, de választhat, melyiket szeretné. Ez érthető, de jó tudni, hogy számos lehetőségünk akad.

A diákmunkák során nagy akadály, hogy az iskola mellett nem egyszerű a kettőt egyszerre végezni, ezért leginkább csak a nyári időszakban tudnak dolgozni. Az általam megkérdezettek mind azt válaszolták, hogy szívesen folytatják a tanév közben is, ha lesz lehetőségük, hiszen kedvük van, de idejük kevés lesz.

A diákok különféle honlapokon is nézelődnek az újabb lehetőségekért, és az iskolaszövetkezeti oldalak bizonyulnak a legbiztonságosabbaknak, azok közül is azok, amelyek egy álláshirdetésnél a legtöbb információt tartalmazzák (pl. bruttó fizetés).

Összességében a fiatalok egyre szívesebben vállalnak munkát, jó ismeretségeket szereznek, és tanulnak az eléjük kerülő új helyzetekből. A nyári terveket a komoly elfoglaltságok mellett sem kell hanyagolni, meg kell találni a megfelelő állást és egy rugalmas időbeosztást készíteni.

Kovács Adél

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása