Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Igenis van időd mindenre! Megoldási stratégiák lehetetlennek tűnő helyzetekben
Anton Sára írása

Sokunk van abban a helyzetben, hogy az egyetem, de esetleg már a gimnázium mellett is szükséges munkát vállalnia ahhoz, hogy önmagát eltartsa, az albérletet kifizesse, vagy megvegye a régóta vágyott ruhadarabot vagy valamilyen menő high-tech kütyüt. Így miközben elvárások és teljesítendő feladatok sorával szembesülünk az iskolapadban, még gondolnunk kell anyagi helyzetünkre is, és természetesen ott vannak a barátok, akiket nem érdemes és nem is szabad elhanyagolnunk, na meg persze az sem árt, hogy ha a hobbinkra is tudunk időt szakítani, meg a testmozgást sem hanyagoljuk el, és még lelkileg is fel kéne töltődni mindeközben, hogy legyen erőnk megbirkózni a mindennapokkal. Így előfordul, hogy az ember úgy érzi, hogy összegyűlnek a viharfelhők a feje fölött, mert egyszerre kell helyt állnia több szinten is, de a nap csak huszonnégy órából áll. Ilyenkor elfog a pánik, hogy nem marad időnk mindenre. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha ezt a huszonnégy órát néha meg tudnánk duplázni (vagy súlyosabb esetekben triplázni is), de egyenlőre még nem rendelkezünk időt sokszorosító szuperképességgel, így jobb ha földhöz ragadottabb megoldásokat keresünk arra, hogy mind a munkában, mind a suliban helyt tudjunk állni, és emellett maradjon időnk a barátainkra, családunkra és önmagunkra is. Természetesen univerzálisan bevált recept nem létezik arra, hogy hogyan küzdjünk meg ezekkel az akadályokkal, de már egy-egy, a következőkben felsorolt tipp megfogadása és kipróbálása is sokat könnyíthet a helyzeten.

  1. Szerezz be egy menő határidőnaplót és készíts időbeosztást!

Szerencsére manapság a boltok polcai tele vannak jobbnál-jobb, stílusosabbnál-stílusosabb határidőnaplókkal, amelyekre öröm ránézni és így megkönnyíthetik a pontos időbeosztás elkészítését. Akár minden hónap elején leülhetünk és elgondolkozhatunk azon, hogy milyen feladatokat kell mindenképp megoldanunk az adott időszakban, és amikről tudjuk, hogy fix időpontjuk van, azokhoz készíthetünk egy beosztás, hogy az adott hónap melyik napján mennyi időt tudunk rá szánni. De már azzal is sokat segíthetünk magunkon, ha minden vasárnap este, vagy hétfő reggel időt szánunk arra, hogy átgondoljuk, hogy milyen feladatok várnak ránk az elkövetkező héten, és ha ezeket a feladatokat pontosan felosztjuk, akkor máris sok időt spórolhatunk meg. Nem kell már a hét második napján görcsölő gyomorral arra gondolni, hogy valamit biztosan elfelejtünk, hanem egyszerűen csak megnézzük a határidőnaplónkban, hogy milyen feladatok várnak ránk az adott nap. Ez a beosztás különösen hasznos lehet vizsgaidőszak alatt, vagy ha esetleg valamilyen határidős munkát kell elvégeznünk. Ha már a feladatok előtt átgondoljuk, hogy mit mikorra kell teljesítenünk, és mire mennyi időt kell szánnunk, és ezt írásban le is jegyezzük, egy kis idő után észre fogjuk venni, hogy mindennek megvan a maga ideje, és nem kell azon pánikolnunk, hogy valaminek nem fogunk a végére érni. Persze az időbeosztás nem csak a munkahelyi és iskolai feladatok elvégzésére vonatkozik, ha ár jó előre felírjuk a határidőnaplónkba, hogy például minden héten kedden és szerdán egy pontosan meghatározott időben elmegyünk edzeni, akkor jobban rávehetjük magunkat, hogy be is tartsuk ezeket az időpontokat.

  1. Rendszerezd a feladataidat!

Vannak olyan feladataink, amelyek megoldásához több idő szükséges, illetve amelyek nagyobb prioritást élveznek, mint a többi. Ha már megvan a szívünkhöz közel álló határidőnapló, akkor érdemes beszerezni mellé pár színes filcet, tollat is, és meghatározni, hogy például a piros színnel írt feladatok a legfontosabbak és azokat mindenképpen el kell végeznünk. Zölddel írhatjuk fel azokat az elintéznivalókat, programokat, amelyek időpontját módosíthatjuk, de természetesen, ha nem adódik valami halaszthatatlan dolog jobb, ha ragaszkodunk az előre összeállított időbeosztáshoz.

  1. Győzd le a halogatást!

Nagyon sokan küzdünk azzal a problémával, hogy halogatjuk a feladatainkat, mindent az utolsó pillanatra hagyunk, ezáltal extra stresszt okozunk magunknak és kimerültebbé is válunk. A halogatás legyőzése nem egyszerű, de a fent említett rendszerezés és időbeosztás nagyon sokat segíthet rajta. Motiváló lehet egy-egy idézet kiragasztása az íróasztalunkhoz, ami arra buzdít, hogy az előttünk álló feladatokkal igenis meg tudunk küzdeni, ugyanis a halogatás hátterében sok esetben az áll, hogy tudat alatt úgy érezzük, hogy nem fogjuk megfelelően végrehajtani a ránk váró teendőket, és így inkább neki sem fogunk időben.

  1. Légy néha offline!

Elsőre furcsának tűnhet, de arra is készíthetünk egy beosztást, hogy a nap melyik szakában böngésszük át a közösségi oldalakat és kedvenc weblapjainkat. Biztos mindegyikőnkkel előfordult már, vagy napi rendszerességgel előfordul, hogy reggel első dolga, hogy a kezébe veszi a mobilját és átfutja a híreket, de gyakran ezzel az „átfutással” rengeteg idő elmegy, és hamar rádöbbenünk, hogy ez idő alatt számos más feladatot is elvégezhettünk volna. Gondoljuk át, hogy mikor van ténylegesen időnk arra, hogy belemélyedjünk a Facebook és az Instagram világába (pl. metrózás, buszozás közben), és próbáljuk levetkőzni azon szokásainkat, hogy azonnal a telefon után nyúlunk, ha úgy érezzük, hogy van egy kis időnk. Ezekben a holt időkben lehetséges, hogy számos olyan apró dolgot meg tudnánk csinálni, amikre nem is gondoltunk volna. Én nem tartozom azok csoportjába, akik úgy vélik, hogy az internet, a social media és a különböző technológiai dolgok ördögtől valók volnának, de saját magamon tapasztalom, hogy nagyon sok időnket elrabolják, így érdemes tudatosabban viszonyulni hozzájuk, és talán az sem baj, ha néha-néha tartunk egy offline napot, amikor igenis figyelünk arra, hogy ne foglalkozzunk ezekkel a dolgokkal, és csak akkor vegyük kézbe a telefonunkat, ha valóban telefonálásra szeretnénk használni.

  1. Szánj időt magadra!

Amikor úgy érezzük, hogy nagyon sok feladat áll előttünk, akkor megesik, hogy minden olyasmit háttérbe szorítunk, amikről úgy véljük, hogy „csak” a szórakozást szolgálják. De nem szabadna lemondanunk azokról a dolgokról, amik valóban feltöltenek, legyen ez egy baráti mozi, sütés, futás, kiskutya simogatás bármi, mert összességében ezekből a dolgokból tudunk erőt meríteni ahhoz, hogy a feladatainkat megfelelően el tudjuk végezni. Igenis érdemes találni mindennap egy olyan 15 percet, fél órát, órát, amikor ténylegesen olyan dologgal tudunk foglalkozni, amit nem kötelességből végzünk, hanem azért mert kedvünk van hozzá. Akár még ezeket az apró tevékenységeket is lejegyezhetjük a határidőnaplónkba, és ugyanúgy tekinthetünk rájuk, mint a legjelentősebb tennivalóinkra.

 

Hidd el, van időd!

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása