Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Hogyan tovább nyár után?
Barla Szabó Zsófia írása

Vége egy újabb nyárnak és elképzelni sem tudod, hogyan tovább a pénzügyek terén? Ne aggódj, diákként rengeteg lehetőséged van, biztosan megtalálod a neked leginkább megfelelőbbet!

Határozottan könnyebb helyzetből indulsz, ha a nyár végén van egy kis megtakarított pénzed. Mindenekelőtt célszerű átgondolni, milyen kiadásokkal számolhatsz szeptembertől, valamint, hogy ezek mekkora részét finanszíroznád önerőből. Iskolai tandíj, lakhatás, tanszerek, élelmiszer, utazás, szórakozás… Csak a legalapvetőbbeket soroltam fel, de már ez is soknak tűnik, igaz? Készíts egy precíz listát, sorold fel a fix kiadásokat, ezek alá pedig jegyezd fel, milyen bevételekre számíthatsz!

Ha továbbtanulsz, mindenképp számolj vele, hogy a középiskola/egyetem mellett nem lesz annyi időd és energiád dolgozni, mint nyáron! Amennyiben a munkavállalás mellett teszed le a voksod, próbálj kötetlenebb időbeosztású, rugalmas állást találni, hogy mellette tanulmányaiddal se maradj el. Alkalmi munkáidat az órarendedhez és a vizsgáidhoz tudod igazítani, távmunka esetén pedig az ingázást sem kell bevállalnod. Fontos, hogy jól ismerd saját erősségeidet, hisz sok esetben akár a hobbiddal is pénzt kereshetsz! Szereted a gyerekeket? Nyomás babysitterkedni! Több idegen nyelvet is magas szinten beszélsz? A fordítás neked való lehet! Vendéglátást tanulsz? Téged keresnek a hotelek és bárok felszolgálónak!

Ha figyelmedet 100%-osan a tanulásra fordítod, jó eséllyel indulsz tanulmányi ösztöndíjak elnyerésére, valamint még a tanév megkezdése előtt tanácsos utánanézni az egyetemi szociális ösztöndíjnak is, amit különböző jogcímeken (például nagycsalád, árvaság, stb.) nyerhetsz el minden szemeszterre.

Bevállalós vagy és szeretnél tanulmányaid közben is fix keresetet? A duális képzést neked találták ki! Számos egyetem indítja el évről-évre kurzusait, amelyeknek külön előnye, hogy a tanulással párhuzamosan szakmai tapasztalatot is szerzel – ez később nagyban megkönnyítheti számodra az álláskeresést is.

Az általad megkeresett pénz mellett természetesen óriási segítség, ha a családod melletted áll anyagilag. Abban az esetben, ha családi segítséggel és saját bevétellel nemigen számolhatsz, van lehetőséged diákhitelt felvenni tanulmányaid, lakhatásod és egyéb kiadásaid fedezésére. Mielőtt azonban belevágnál, érdemes alaposan utánanézni a témának és hozzáértő személy segítségét kérni a megfelelő csomag kiválasztásához!

Akár dolgozol év közben, akár más alternatívát választottál, mindenképp érdemes elgondolkodni a saját bankszámla lehetőségén. A netbankárnak és a különböző telefonos applikációknak hála így magad kezelheted a pénzügyeidet, ezzel is orientálódva az önálló élet felé. Bankkártya használatával nem kell többé kisebb vagyonokat őrizgetned a belső zsebedben attól rettegve, hogy vajon melyik sarkon hagyod el – könnyen és gyorsan fizethetsz szinte bárhol! Megtakarításaidat lekötheted vagy befektetheted, a lehetőségek tárháza végtelen!

pexels-photo-168890.jpg

Annyit mindenképp megtehetsz, hogy bevételeidet és kiadásaidat táblázatban vezeted. Ezt kitűzheted a hűtőre, az asztalod fölé, vagy egyszerűen elmentheted a telefonodba, így mindig nálad lesz. Ezzel a technikával nyomon követheted pénzügyeid alakulását, kiszűrheted a felesleges költségeket és ezeket elhagyva könnyen spórolhatsz is a következő hónapban!

Ha magadra vagy utalva, hamar megtanulod majd, hogy kellő kreativitással mindent lehet, csak akarni kell. Új telefonra gyűjtesz? Szívesen utaznál? Az apró dolgokon megspórolt pénzből ez mind lehetséges! Saját autó helyett tömegközlekedés, étterem helyett otthoni főzés vagy menza, albérlet helyett kollégium… Sok dolog elsőre talán kényelmetlennek tűnhet, de hidd el, fiatalként könnyen és gyorsan alkalmazkodsz majd az új helyzetekhez!

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása