Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

A jó önéletrajz írott és iratlan szabályai
Medve Réka írása

Mindig is gondot jelentett összerakni az önéletrajzod? Mindig csak a meglévőt frissíted az aktuális információkkal? Akkor ez a cikk neked is segíteni fog! Mi eláruljuk a profi önéletrajzok titkait!

Munkám során rengeteg önéletrajzot kapok Tőletek, a különböző szakmai munkáinkra. Mivel gyakran ezekre a munkákra állítjátok össze első alkalommal, a következőkben szeretnék segíteni abban, hogy hogyan is tudnátok a lehető legjobban megírni az első CV-t!

  • Ne használj sablonokat! – A neten lévő minták nem megfelelőek a számodra, ezeket gyakran több év tapasztalattal, publikációkkal, és részletes pozíció leírásokkal állítják össze, ami a Te esetetekben egyáltalán nem fontos.
  • Logikusan állítsd össze! – A személyes adataiddal kezd, születési idő, lakhely, elérhetőségek. Ezt kövessék az eddigi munkatapasztalataid, illetve a tanulmányaid, ezeknél mindig a legfrissebbel, vagy a jelenlegivel kezd, és utána sorold fel a többit. Ezután jöhetnek az egyéb végzettségek, képesítések, jogsi, nyelvtudás. Végül pedig belekerülhet a hobbid, és a szabadidős tevékenységed.
  • Ne legyen túl hosszú! – Pályakezdőként nincs túl sok információ, amit átadhatsz magadról. Persze fontos hogy mindent, amit lényeges az adott munkával kapcsolatban leírj, de tudd összefoglalni egy oldalban az egészet. (A legrosszabb, ha 1-2 sor csúszik át a másik oldalra!!!)
  • Ne tegyél bele leíró részeket! – Ha szeretnél még valamit közölni magadról a jelentkezésed során, inkább a kísérő levélbe írd bele, az önéletrajzodba semmiképpen! ( Fontos, hogy az e-mail sokszor nem a keresést bonyolító HR-esekhez érkezik meg, hanem az asszisztenseikhez, így nem biztos, hogy eljut hozzájuk a plusz információ, ezeket inkább egy személyes találkozó során érdemes elmondani.)
  • Légy lényegre törő! – Próbáld pár mondatban összefoglalni mind a tanulmányaid során elsajátított lényeges tudást, mind az előző munkahelyeken szerzett tapasztalatot! (Igen, ez nem mítosz, a HR-esek valóban pár perc alatt ítélik meg az önéletrajzokat, a hosszú, leíró részekre nem mindig marad idő az első körben).
  • Légy feltűnő! – Ha leírod az önéletrajzodban, hogy ügyesen kezeled a Word-öt, ezt úgy bizonyíthatod be, ha jól megszerkesztett, egyedi és érdekes CV-vel jelentkezel. Biztos lehetsz abban, hogy nagyobb figyelmet fordítunk egy olyan jelentkezőre, aki láthatóan sok időt szánt annak elkészítésére, és igényesen állította össze.
  • Milyen legyen a fénykép? – Semmiképp nem a profilképed!!! A facebookon bevált taktikák szerint elkészített, beállított, és általában effektekkel felturbózott képek komolytalanná tesznek egy jól elkészített önéletrajzot. Ezen felül figyelj oda, hogy ne olyan képed legyen, ami egészalakos, (kivéve persze, ha ezt külön kérik az adott munkára), vagy amiről levágsz valakit, és már „csak a karja/feje/válla látszik picit”. Az esetek többségében nem így van, egyértelműen látszik, hogy nem egyedül voltál. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy olyan képet kell keresned, ahol fapofával ülsz egy fehér fal előtt, sőt, a legjobb, ha egy magabiztos mosolygós képet raksz bele magadról.
  • Legyél aktuális! – Mielőtt elküldőd a jelentkezésedet egy munkára, nézd meg a pozíció leírását, és gondold át, miért vagy jó jelölt erre a munkára. Ezeket a tudásokat, tapasztalatokat, és tulajdonságaidat mindenképp hangsúlyozd ki az önéletrajzodban!


.................................
Tudnál írni Te is hasonlót? Ne tartsd magadban, várjuk jelentkezésed a jelentkezes@job-force.hu email címre, a tárgyba pedig írd be, hogy BLOG_író ;) Reméljük találkozunk! 

sitiing.jpg

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása