Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Népszerű diákmunkák – Diákok népszerűsége
Urbányi Kira írása

A legtöbb diák életében egyszer eljön az a pillanat, hogy elgondolkodnak az önállósodáson, melynek egyik talán legmeghatározóbb lépése a munkavállalás.  Manapság ez a folyamat sokkal egyszerűbb, hiszen pár kattintással és megbízható diákszövetségekkel pillanatok alatt megtalálhatóak a számunkra megfelelő munkák. A kérdés csak az, hogy melyek ezek?


Minden ember különbözik, így nem lehet nyíltan és határozottan kijelenteni, hogy egyfajta diákmunka mindenkinek megfelelő. Szerencsére rengeteg féléből lehet válogatni, tehát ha az első tíz esetleg nem nyerte el a tetszésünket jöhet a tizenegyedik álláshirdetés. Persze akkor se kell elkeseredni ha elsőre nem jártunk sikerrel, mert a munkaadók folyamatosan keresik fel a diákszövetkezeteket újabb és újabb lehetőségekkel, így simán lehet, hogy hétfőn még nincs ínyünkre való munka, de kedden már lesz, tehát érdemes napról napra frissíteni a szövetkezetek közösségi oldalait. 


Munkavállalás előtt érdemes egy kicsit magunkba nézni és átgondolni, hogy milyen személyiségek is vagyunk valójában. Hiszen például a bolti kisegítés és a különböző gyorséttermi munkák nagyon népszerűek, de ha a vendégorientáltság nem tartozik az erős tulajdonságaink közé lehet, hogy ez nem a megfelelő munkakör számunkra.  Ilyenkor inkább ajánlottak a raktári és az irodai adminisztrációs munkák, ahol viszont a monotonitás lehet zavaró tényező azok számára, akik inkább a változatosságot kedvelik, de egyértelműen látható ezekből a példákból is, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére való munkát, ha elég kitartóan keresi.
Természetesen olyan diákok is vannak, akik kicsit félénkebbek, nehezebben barátkoznak, illetve már van egy megszokott baráti körük, amiből nem akarnak engedni és ezért tartanak kicsit a diákmunka vállalásától, de ez sem lehet hátráltató erő, hiszen vannak olyan munkaadók, akik kifejezetten kérik, hogy egy már meglévő baráti társaság dolgozzon nekik, mivel ilyen esetben sokkal könnyebb megszervezni a beosztást egy-egy hétre.
Hála az égnek ritkán, de előfordul olyan eset is, amikor valaki a barátai véleménye miatt nem vállal munkát, mivel ők anyagilag jobban állnak és nincs szükségük plusz bevételre, sőt kifejezetten ’cikinek’ találják, hogy valaki dolgozni szeretne. Ilyenkor hallgassunk a józan eszünkre, esetleg próbáljuk nekik elmagyarázni, hogy egy-egy diákmunkával még a jövőnket is megalapozhatjuk, hiszen rengeteg tapasztalatot lehet vele szerezni, olyan tulajdonságainkat fedezhetjük fel vele, amelyekről talán nem is tudtunk, hogy vannak illetve már meglévő jellemvonásainkat erősíthetjük.
De nézzük meg kicsit részletesebben, hogy a különböző kategóriájú diákmunkákhoz mely tulajdonságaink lehetnek hasznosak és előnyösek.

Alkalmi állások:Ezekhez általában semmilyen különleges képesség vagy elengedhetetlenül fontos tulajdonság nem kell, mivel nem hosszútávon végezzük, hanem csak egy megadott időszakon belül, ami lehet 1 nap, 1 hét vagy akár 1 hónap.

Hipermarketi/drogériai kisegítés: Fontos a segítőkészség, az emberközpontúság és a türelem sem elhanyagolható. A jó kommunikációs képesség is elvárás, hiszen a vásárlóknak maximális elégedettséggel kell távozni az adott boltból.

Telefonos/ügyfélszolgálati munkák: Elengedhetetlen a kiváló kommunikációs készség, a határozottság, magabiztosság és gyakran a problémamegoldó képességeket is próbára teszi ez a munkakör.

Fizikai munkák: Ezeket a legnehezebb behatárolni, mivel rengeteg lehetőség adódik a kategóriában. Csomagolás, leltározás, pakolás és a gyári munkák is mind-mind idetartoznak, ezért nem könnyű a megfelelő jellemvonásokat felsorolni. Az mindenképp fontos, hogy bírjuk a monotonitást, néha az sem árt, ha jó erőben vagyunk, sőt az is előnyünkre válhat, ha inkább éjjel szeretünk dolgozni.

Hostess: Hasonló tulajdonságok fontosak, mint a bolti kisegítésnél. Türelem, jó kommunikációs képesség és segítőkészség.

Irodai munkák: Itt is többféle lehetőség van a recepcióstól kezdve az iratmegsemmisítőn át az adminisztrációs feladatokat végző diákig. Míg az elsőnél elengedhetetlen a megfelelő kommunikációs stílus és gyakran egy idegen nyelv ismerete, utóbbinál inkább a számítógép kezeléséhez való hozzáértés a legfontosabb.


Összességében kijelenthetjük, hogy nincsen olyan diákmunka, ami valakinek nem felelne meg és olyan diák sem, aki nem talál magának megfelelő munkát, maximum olyan, aki nem is akar találni. De ne feledjük, hogy a kellő kitartás, nyitottság és a pozitív hozzáállás elengedhetetlen részei a számunkra megfelelő munka megtalálásában, akár csak egy-egy alkalomra akár hosszútávra tervezünk.

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása