Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Első nap a munkában
Tóth Enikő írása

Végre megtaláltad azt a munkát, amit szívesen csinálnál. Megtetted az első lépést, jelentkeztél, meg is kaptad! Eddig minden jó, aztán jön az, amitől nagyon sokan szoktak tartani. Az a bizonyos első nap. Ahogy mondani szokás, minden kezdet nehéz, de nem kell, hogy az első nap ennek fényében rosszul teljen, sőt!

pexels-photo-265101.jpeg

Az első napon nagyon fontos az, hogy milyen benyomást keltesz magadról, milyen hatással vagy másokra. Ahhoz, hogy minél jobb képet alakíts ki magadról, nem árt, ha odafigyelsz egy-két dologra.

  1. Ne késs!

Az, hogy időben érkezz meg a munkahelyedre mindig fontos, különösen akkor, amikor először mész. Ha már az első napon elkésel, az nem vet rád jó fényt, ezért próbáld ezt elkerülni és inkább érkezz hamarabb. Biztosan nem szeretnéd, ha úgy jegyeznének meg, hogy a „késős lány/fiú”.

  1. Légy magabiztos, lelkes!

A magabiztosság, a határozott fellépés és a lelkesedés mind elengedhetetlenek a jó munkavégzéshez. Mosolyogj sokat, ne higgyék azt, hogy teher neked az, amit rád bíztak, bármiről is legyen szó. Ha kérdeznek, hangosan, érthetően válaszolj, hisz nem sok olyan felettes van, aki szereti a túl csendes alkalmazottakat.

  1. Kérdezz!

Elképzelhető, hogy egy eddig számodra idegen területen kell munkát végezned, így óhatatlan, hogy vannak olyan dolgok, amikkel nem vagy tisztában. Ez nem szégyen, hiszen senki sem úgy kezdte, hogy mindennel rögtön tisztában volt. Ne félj megkérdezni bármit is. Ebből legalább az is leszűrhető, hogy szeretnéd minél jobban elvégezni a munkádat, és nyitott is vagy az új dolgokra.

  1. Alkalmazkodj!

Valószínűleg egy olyan csapatba érkezel új tagként, akik már nagyon összerázódtak és megvannak a szokásaik. Így inkább neked kell hozzájuk alkalmazkodni, mintsem nekik hozzád. Illetve a szabályokat is be kell tartani.

Az első nap végén sok tanulságot le lehet vonni és jó, ha értékelsz. Gondold át, hogy mik voltak azok a dolgok, amik tetszettek, amik jól mentek, és mik azok, amiken esetleg változtatnod kellene.

Ha esetleg nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, semmiképpen se keseredj el és ne add fel! Senki sem várja el, hogy rögtön te legyél majd a hónap dolgozója. Az első napok még úgyis inkább az ismerkedésről szólnak – a munkával, a környezettel, a munkatársakkal. Ha megfogadod a fenti tanácsokat, és beleadsz a munkába apait-anyait, nem lehet baj.

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása