Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Hogyan állj neki az álláskeresésnek?
Barla Szabó Zsófia írása

Épp csak magunk mögött hagytuk a szünetet, de a nyáron megspórolt pénzed javát már különböző iskolakezdési cikkekre kellett költened? Jól jönne egy kis extra bevétel az egyetemi bulikra? Mielőtt ész nélkül az álláshirdetések közé vetnéd magad, érdemes pár perc alatt átgondolni, mit is keresel valójában. Cikkem ebben nyújt segítséget.

 Első lépésként érdemes tisztáznod magadban, miért is dolgoznál, mekkora bevételre van szükséged – ezt jó eséllyel a jelentkezés során, illetve az állásinterjún is megkérdezik majd. Fontos azt is meghatározni, mennyi időd lenne a munkára; amennyiben tanulsz mellette, nagy valószínűséggel csak részmunkaidőben fogsz tudni dolgozni. Tovább szűkítheted a kört, ha kizársz földrajzilag túl messzire eső településeket és/vagy városrészeket, illetve megadod a szektort, amelyben dolgozni kívánsz.

Az eredményes álláskeresés egyik alapköve a jó önismeret. Fontos, hogy ismerd erősségeidet és gyengeségeidet, tűrőképességedet, igényeidet… Azzal, ha nem hozzád való munkát választasz, nem csak főnöködet és munkatársaidat, de saját magadat is nehéz helyzetbe hozod. Ha bizonytalan vagy, érdemes lehet önismereti tesztek segítségével nagyjából konkretizálni, mi is lenne a legideálisabb számodra, hogy elkerüld a felesleges zsákutcákat. Az előrelépéshez elengedhetetlen a kihívás, túl magas elvárások esetén azonban könnyen elvesztheted a motivációdat. Fontos, hogy szeresd a választott munkát, hisz hosszú távon így fogod tudni a legtöbbet kihozni magadból. Igyekezz olyan környezetet találni, amelyben szívesen dolgozol, ahol a munkatársak és feletteseid inspirálnak és fejlődésre ösztönöznek!

 Ha megvannak a paraméterek, kezdődhet is a keresés! A nyomtatott sajtó mellett ma a legtöbb állásajánlat már online is elérhető. Ilyen téren az első számú honlap a LinkedIn, ahol egy szakmai profilt létrehozva böngészhetjük az állásajánlatokat, illetve várhatjuk, hogy egy fejvadász pont minket szúrjon ki magának. Internetes oldalak tömkelege áll rendelkezésedre a kutatáshoz, a te dolgod mindössze annyi, hogy egy szakmailag figyelemfelkeltő, pozitív profilt készíts magadnak. Ennek elengedhetetlen feltétele egy jól összerakott önéletrajz és motivációs levél. A számos sablon közül érdemes a munkakörhöz leginkább passzoló variációkat választani, ezeket pedig személyre szabni, magunkhoz igazítani. Elengedhetetlen, hogy ez a két dokumentum a lehető legjobban mutasson be téged, hisz a jelentkezési folyamat során ők lesznek az egyetlen „képviselőid”! Igyekezz tisztán, átláthatóan dolgozni, soha ne állíts valótlant, de ne félj kiemelni erősségeidet! Ne felejtsd el, legfőbb célod a meggyőzés!

Tanácsos azonban fokozottan odafigyelni, mit is osztunk meg magunkról a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, stb.), hisz leendő munkaadónkat akár egy kép vagy egy bejegyzés is elbizonytalaníthat. Figyeljünk, milyen képet alakítunk ki magunkról, illetve állítsuk be, hogy az általunk megosztott személyes tartalmakat csak ismerőseink láthassák!

pexels-photo-273222.jpeg

 A különböző iskolaszövetkezetek (mint a Job Force például) megkönnyíthetik számodra mind az álláskeresést, mind pedig a szerződéskötést, ráadásul a munkaviszony fennállásának ideje alatt bármikor fordulhatsz hozzájuk, ha segítségre vagy tanácsra van szükséged. Ha aktív jogviszonyban állsz valamely köz-, illetve felsőoktatási intézménnyel, érdemes felkeresni az iskola titkárságát is, hiszen az ő közvetítésükkel akár tanulmányaidhoz tökéletesen passzoló állást is találhatsz. Nem ritkán ez szakmai gyakorlatnak is beszámítható, így két legyet ütsz egy csapásra! Ha kellően figyelmes és szemfüles vagy, könnyen találhatsz munkát baráti társaságon, ismerősökön keresztül is.

Annak érdekében, hogy az álláskeresés folyamata minél gördülékenyebben zajlódjon, javasolt táblázatot vezetni a beküldött jelentkezésekről – ebbe lejegyezhetjük a munkaadó által támasztott elvárásokat, a pozitívumokat és negatívumokat, illetve az esetlegesen felmerülő kérdéseinket is. Húzzuk le a listáról a kieső lehetőségeket, frissítsük rendszeresen, hogy mindig naprakészek legyünk!

 Az álláskeresés időszaka haszontalan, elfecsérelt időnek tűnhet, de okos tervezéssel könnyen a javadra fordíthatod ezt. Járj el továbbképzésekre, fejleszd magad szakmailag, önkénteskedj! Belevághatsz egy új nyelv tanulásába, esetleg rövidebb időre külföldre utazhatsz. Ezek mind-mind értékes tapasztalatokhoz juttatnak, arról nem is beszélve, hogy jól mutatnak majd az önéletrajzodban is.

Jelentkezésed sikeres volt? Állásinterjúra hívtak? Hurrá, túljutottál az első akadályon! Gratulálunk!

 

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása