Célunk a jövőd

Job Force Iskolaszövetkezet

Mi is hatunk másokra – mások is hatnak ránk
Horváth Julianna írása

Ha szombat este a vizsgáid előtti héten, a tanulnivalóid fölé görnyedve pihenés gyanánt megnyitod valamelyik közösségi médiás alkalmazásodat és azt látod, hogy az összes barátod bulizik, vajon mennyi motivációd marad arra, hogy folytasd a magolást? Nekem az ehhez hasonló helyzetekben nem sok szokott. Mi több,  a tény, hogy a többiek sem a kötelességeikkel foglalkoznak, segít elhitetni magammal, hogy teljesen jogosan csukom be a könyveimet, és nem lesz belőle baj ha a maradékot későbbre halasztom. Ha viszont éppen a lábamat lógatom, amikor az ismerőseim elkezdik kiposztolni, mennyi ideje ülnek már az íróasztaluknál a leckékkel bajlódva, elfog a lelkiismeret furdalás és valószínű, hogy én is megcsinálok valamit a tennivalóim listájáról.

 A környezetünk rengeteg szempontból befolyásol minket, sokszor nem is vesszük észre mennyire. Ezért fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat mind a baráti társaságunkban, az iskolában, vagy akár a munkahelyünkön, akik támogatnak a céljaink elérésében és akár a saját tevékenységeikkel is motiválnak minket. A legegyszerűbb példák lehetnek erre a közösségi oldalakon található csoportok, amikhez az emberek érdeklődési köreik alapján csatlakoznak. Akár egy vegán étrendet követők csoportja, ahol recepteket osztanak meg, és emlékeztetik egymást miért is választották ezt az életmódot.

Sokkal könnyebb bármilyen célért küzdeni, ha tudod, hogy nem vagy egyedül és valaki folyton ’fogja a kezed’ az úton.

pexels-photo-121848.jpeg

A munka, mint olyan a diákok életében általában még opcionális szerepet tölt be, de később ez természetesen megváltozik, és nem árt ha készen állunk erre. A munkahelyünk megválasztása, bár sokszor nem teljesen rajtunk múlik, gyökeresen befolyásolhatja a későbbi teljesítményünket.

 Egy nyári munka alkalmával dolgoztam egy táborban, ami egy gyönyörű kertvárosi villában volt megrendezve. Jó érzés töltött el, amikor beléptem a nagy fa kapukon, és kifejezett vártam, hogy visszamehessek, amikor lejárt a műszakom. De ami még a környezetnél is jobban befolyásolta, hogy hogyan érzem magam és a gondolataim milyen arányban forognak a hazamenetel illetve a tényleges munka körül, az a társaság volt. Az első pár nap a munkatársaimat még nem ismertem és nem is nagyon kommunikáltunk. Természetesen elvégezem minden feladatom, de a lelkesedésem a kétszeresére nőtt, amikor néhány nap után megtaláltam a hangot a velük. Hirtelen úgy éreztem, hogy nem vagyok egyedül az egészben, és az teendők, amik rám vannak bízva nem csak az én vállamat nyomják, mert másoknak is hasonló felelősségeik vannak. Az, hogy meg tudtuk beszélni és együtt tudtunk nevetni az apróságokon, amik mindannyiunkat zavartak, vagy hogy megoszthattuk egymással a tapasztalatainkat, praktikáinkat, amik valamelyikünknek már beváltak, nem csak odaadóbbá, de hatékonyabbá is tett Innentől sokkal könnyebb volt jó ismerősökkel eltöltött időnek,  mint munkanapoknak megélni az egészet.  Sokan azt gondolják, hogy ha kifejezetten jó viszonyt ápolsz azokkal, akikkel együtt dolgozol, akkor az csak elvonja a figyelmedet. Szerintem pont fordítva van. Ha általad kedvelt emberekkel vagy körülvéve, jobb a kedved és ez a munkádon is meglátszik. Hiszen szerintem mind tudjuk, mekkora különbség van aközött, ha valaki semmi kedvvel kínlódja magát végig egy feladaton, vagy pedig tényleg örömét leli benne.

 Ám sajnos, mivel a munkatársainkat a legtöbb esetben nem választhatjuk meg egyesével,  sokunknak nem adatik meg ez a motiváló környezet, ebben az esetben viszont mi is nyugodtan lehetünk azok akik, elkezdik inspirálni a többieket. A sikereink ugyanolyan ösztönzően hathatnak az ismerőseinkre mint ahogy az övéik ránk. Egy kedves szó, egy váratlan dicséret, mind olyan apróságok amikkel kibillenthetjük barátainkat, ha láthatóan maguk alatt vannak. A legtöbb internetes fitness oldal is azt javasolja, hogy edzeni is többen járjunk, mert így ha egyikünknek egyik nap nem lenne kedve elmenni, a többiek nem hagyják majd, hogy otthon maradjon. És ez ugyanúgy igaz bármi másra is az életben.

Ha olyanokkal vagyunk körülvéve, akik ambíciózusok, és mindennap tesznek a céljaink eléréséért, mi is motiváltabbak leszünk, hogy küzdjünk a sajátjainkért.

 

Célunk a jövőd

Friss topikok

süti beállítások módosítása